Soffbord till ditt vardagsrum, vad skall man fundera kring och vad är viktigt?

Vid val av soffbord för ditt vardagsrum är det bra att tänka på vilken typ du vill ha samt dess hållbarhet. Du kan köpa allt ifrån ett billigt slit och släng bord till ett soffbord i premium kvalitet som kan tjäna dig många år framöver. Det finns mycket att ta hänsyn till och i slutändan kan priset vara det som avgör hur ditt val blir. Soffan och soffbordet är oftast den centrala platsen i vardagsrummet, här samlas familjen för avkoppling, samtal, umgänge och tv tittande. Vardagsrummet skulle troligtvis ej kännas färdigt eller komplett utan ett soffbord. Ofta inreder vi vardagsrummet med full entusiasm eftersom det är den mest händelserika och underhållande platsen i hemmet. Soffbordet är en av de mest nödvändiga möblerna i hemmet, det är både en dekorativ och funktionell enhet.

Soffbord i massivt trä.
Att använda massivt trä för möbeltillverkning är en av de miljövänligaste teknikerna, så det här valet bör tas i beaktande vid val av soffbord.  Träets robusthet gör det till mångas favorit vilket också ger möbeln dess långa livslängd och hållbarhet. Trä är ett naturligt och solitt material som kan hålla i flera år vid normalt brukande.  Soffbord i massivt trä, exempelvis akacia och shesam har ofta en mycket hållbar konstruktion då de är färdigmonterade vid leverans. De blir inte instabila efter ett par år vilket tyvärr ofta händer när man köper egenmonterade bord. Trä är en av de mest neutrala och flexibla dekorationslösningarna som finns, dessutom är det praktiskt taget tidlöst, och det är ej troligt som det ser ut nu att trämöbler någonsin helt kommer att försvinna från vår inredning.

Flertal olika trätyper och nyanser att välja mellan.
Soffbord av trä finns i många varianter, exempelvis akacia, shesam, furu, valnöt, ek, teak, mahogny. Så om det bara är ett soffbord du letar efter så är det stor chans att finna en färg och ytfinish som passar in i interiören för ditt vardagsrum. Självklart kan soffbord i trä även täckmålas och då blir urvalet i finish ännu större. Med lite fantasi kan du integrera ett soffbord i återvunnet trä också i en modern miljö. Ett soffbord i återvunnet trä andas inte bara ålder utan det ger även en känsla av själ till rummet då materialet i soffbordet faktiskt har brukats av andra människor kanske i årtionden innan det återvunna träet återigen gjordes om som material och ett soffbord kom ut med design och funktion för att passa in i ett vardagsrum i nutid.

Egendesignade soffbord, endast fantasin sätter gränser.
Med lite idérikedom och rätt sorts färdigheter kan du till och med anpassa soffbordet enligt dina krav och önskemål.  Välj till exempel materialet i träet, storlek, mått, finish, ytterligare funktioner, med eller utan förvaring etc. Att köpa ett standardsoffbord i handeln och själv sätta sin prägel på detta med eller utan en snickares hjälp kan i slutändan ge dig ett helt unikt soffbord i material, funktion och utseende. Soffbordet bidrar till rätt atmosfär i ditt hem och blir optimalt både utseende mässigt och funktionellt för dig och ditt vardagsrum.

Funktionalitet.
Soffbordet behöver vara och stå stabilt. Du måste kunna lämna mat eller dryck på bordet utan att det blir ostadigt eller vinglande med den extra vikten. Rätt sort typ av förvaring inuti bordet kan vara viktigt för att hålla ytan på soffbordet rent från saker.

Hållbarhet vid tufft brukande.
Ett aktivt hushåll med barn som springer runt i ett rum så är det viktigt att soffbordet är hållbart, robust och att vikten på bordet är tillräckligt så det står kvar utan att flyttas ofrivilligt.

Priset.
Priset kan ibland kännas dyrt och till och med avskräckande, tänk igenom ditt köp och räkna på att soffbordet skall finnas i ditt hem under lång tid framöver. En större engångsutgift för bordet kan kännas mycket, men med lite eftertanke så skall denna utgift fördelas på många år och även all den praktiska nytta bordet bidrar med skall vägas in i din kalkyl vid beslut om köp.

Det finns mycket att fundera kring vid val och köp av soffbord, material förutom trä är metall, mdf och andra spånskivematerial. Utbudet är stort både i fysiska butiker och möbelbutiker på nätet. Ett tips är att titta runt i dina lokala möbelbutiker, jämför därefter utbudet i nätbutiker och se så priset och utbud matchar det du behöver. Lycka till med val av soffbord!