Aktiviteter för barnen, eller aktiviteter med barnen?

Det är viktigt för barn att aktiveras och stimuleras på olika sätt under sin uppväxt, och föräldrar är ofta på jakt efter sätt att aktivera sina barn på. För många handlar det om att hitta tid till att göra något för barnen, men det finns ju faktiskt också aktiviteter att göra med barnen på (nästan) samma vilkor där du också får ut utöver det fina i att spendera kvalitetstid med sina barn.

–  Välj en film med omtanke att se tillsammans!
Det kanske inte låter som en särskilt “aktiv aktivitetet”, men som mycket annat blir det vad man gör det till. Det är enorm skillnad på att sätta barnet framför TV:n med något slumpmässigt tecknat program eller att sitta med och låtsastitta på något intetsägande trams, mot att genuint delta i en filmupplevelse med barnet.
Idag finns det faktiskt ett stort utbud av animerade filmer som är klockrena även för de minsta barnen, samtidigt som dessa filmer är riktigt bra gjorda och hysteriskt roliga för dig som vuxen. En filmskapera som briljerar inom denna kategori är Adam Sandler.

– Radiostyrda leksaker
Det finns ett enormt utbud av alla möjliga typer av radiostyrda leksaker, båtar, flygplan, bilar, motorcyklar, ja t.o.m. djur som hundar och allt annat du kan tänka dig. Ge barnet en radiostyrd bil för barn i present och skaffa en lite mer avancerad variant för vuxna åt dig själv och ni kommer att ha hur roligt som helst tillsammans, vare sig det är i trädgården eller ute på en riktig bana – beroende på barnets ålder.

– Filmproduktion
Låt barnets fantasi flöda och spela in en kort liten film tillsammans, planera vad det är ni vill spela in, vem som ska säga vad och vad som ska hända. Klä ut er och hitta lämplig rekvisita i hemmet för att sedan spela in en 3-4 scener som du sedan kan klippa ihop snyggt med olika effekter vid en dator tillsammans med barnet. Det behöver inte röra sig om mer än ett klipp på 1-2 minuter om ens det, det finns gränslös potential för att göra något riktigt kul ändå. Det kan vara allt i från ett klipp där din fyraåring har rollen som förälder och kör dig till dagis eller lagar mat åt dig, eller kanske där du är en stor farlig inbrottstjuv som inte räknat med din dotters superkrafter. Räcker din fantasi inte till så lär ditt barn ha så att det räcker för er båda och lite till!