Var du bör börja bygga pussel

Var du bör börja bygga pussel

Gillar du att lägga pussel? Att bygga pussel är faktiskt en perfekt fritidssysselsättning. Det är rogivande och avslappnade. När du lägger ett pussel kan du faktiskt inte tänka på något annat än just på pusslet, och det är just det som gör pusslandet så avstressande. En stor fördel med pussel är att de finns i många olika svårighetsgrader och med många olika teman. Det finns helt enkelt ett pussel för varje person och tillfälle!

Pussel med olika motiv och antal bitar Det finns pussel med en rad olika motiv. Du kan till exempel välja ett pussel med ett vackert landskap, en känd byggnad eller ett pussel med ditt favoritdjur. Det finns också pussel med roliga och fyndiga motiv, och pussel som passar barn med bland annat Disney- och Harry Potter-motiv. Att köpa pussel är alltså inte svårt – det finns pusselmotiv för alla smaker. Välj ett pussel med ett motiv som tilltalar dig.

När det gäller antal bitar i ett pussel finns också många varianter. Ett enkelt barnpussel kan bestå av bara några få pusselbitar medan ett svårare pussel kan ha flera tusen pusselbitar. Vill du klara av pusslet på en eftermiddag väljer du ett pussel med färre bitar, och vill du klura i flera dagar väljer du ett pussel med tvåtusen bitar eller fler.

 

Bygga pussel – hur då?

Innan du börjar är det smart att organisera pusslandet. Häll därför ut alla pusselbitar på bordet och vänd dem uppåt. Det är ett lite tråkigt arbete, men det kommer att underlätta för dig när du sedan letar efter pusselbitar med olika färger och mönster. Nu är det dags att sortera ut alla hörn- och kantbitar. Det är nämligen ett smart drag att börja med att få ihop pusslets ram. Är det ett pussel med många bitar kan det också vara smidigt att sortera bitarna efter färgnyanser och liknande mönster. Alla de pusselbitar som är svåra att definiera lägger du helt enkelt i en egen hög. Nu är det äntligen dags att börja pussla! Och du, om du kör fast någonstans kan det vara bra att ta hjälp av bilden på pusslet som ofta finns på pusselkartongen. Lycka till!