Har du svårt att få ihop livspusslet? Här kommer 5 tips för att underlätta vardagen

Att få ihop livspusslet kan vara en utmaning. Största delen av dagen spenderas på jobbet för att sedan komma hem och behöva laga mat, skjutsa ungarna till träningen och se till att hemmet är rent och snyggt. Här kommer några tips för att göra din vardag lite enklare, så att du kan få mer tid över för dig själv och kvalitetstid med nära och kära. 

Planera din vardag

När vi talar om att få vardagen att gå ihop är det viktigt att identifiera och prioritera de viktigaste uppgifterna. Genom att ha en klar och tydlig bild av vad som ska göras kan du prioritera och skapa en realistisk plan för hur du kan hantera dina sysslor. På så sätt kan du optimera din tid och energi mer effektivt. Du kan exempelvis sätta dig ner en gång i veckan och skriva matsedel och inhandlingslista för veckans måltider. Då har du genast sparat in lite tid och tankekraft de kommande dagarna. 

Ansvarsfördelning

Se till att hela familjen hjälps åt. Använd gärna en gemensam kalender så att alla vet vad som händer den kommande veckan. Det kan vara skönt att skriva ner allt så att du slipper hålla allt i huvudet. Där kan du även skriva en lista för vem som ansvarar för vad. Det kan exempelvis vara att lasta ur diskmaskinen eller bära ut soporna. Om du har barn kan du med fördel införa ett belöningssystem för att motivera dem att hjälpa till hemma. 

Ta emot hjälp när det behövs 

Kom ihåg – Du behöver inte göra allt själv. Be om hjälp från familj, vänner eller kollegor. Delegera uppgifter som andra kan hantera, och kom ihåg att det är okej att be om stöd när du behöver det. Att skapa ett nätverk av stöd kan avlasta stress. Det är även möjligt att anställa företag som kan hjälpa dig, exempelvis när det kommer till hemstädning i Malmö. Det finns få sysslor som är så tidskrävande som städning av hemmet. Med en städfirma kan du frigöra mycket tid som annars går till evigt plockande. 

Genom att strukturera upp din vardag och ta hjälp från dina medmänniskor kan du minska din stress och få mer tid över till det som faktiskt betyder något. Det leder även till mindre trötthet och ett mer harmoniskt liv.